Policy 2-10 
CHILD & FAMILY DEVELOPMENT PROGRAMS

Bus and Walking Field Trips
This Policy will be reviewed with each classroom staff member prior to any

field trip (including walking field trips) and followed.
Procedure

1. 
All classes will take a minimum of one field trip each month.  Trips are to be coordinated and planned around classroom activities and topics of study for the month.  
2.
Field trips will be taken within a 10 mile radius of the center or a radius determined by the center manager depending upon location of center.
3.
Permission slip Form 2-11 must be signed and left at the center for each child.  Field trip permission must be signed by the guardian and received by the teachers no less than one day prior to the field trip.  If it is not received, the teachers will contact the guardian in writing to inform them that their child will not be allowed to board the bus the next day without the signed permission slip.  The bus may not leave the center with plans to stop at the child’s home to pick up the permission slip. CP 2319 will be used to record written permission has been obtained from guardian.
4.
Field trips will be authorized by the center manager.  If the center manager does not authorize the field trip due to safety issues, distance traveled, etc., the teachers will be asked to plan another trip.
5.
Multiple class centers will not take field trips together or on the same day without prior approval from the center manager.
6.
Adequate supervision must be provided on all field trips.  An adult-child ratio of 4:1 is required on all field trips and may be as high as 2:1 based upon destination.  Parents and volunteers are welcome but will not be included into the adult-child ratio when they bring siblings younger than age 3.  The center manager will note on the field trip authorization form (2 -5) when it is necessary to have the 2:1 ratio based on safety factors.  If the above ratios are not possible for supervision on the scheduled day of the trip, teachers will need to cancel and reschedule to ensure adequate supervision.  If the field trip is canceled, the guardians will be informed.  A minimum of two staff will accompany children on any outings that are not on Head Start premises.  It is particularly important to have a high adult -child ratio when going places that have either a large number of people present, near water (rivers, lakes, ocean), and to areas that are remote and have few emergency facilities/phones nearby.  Parents and volunteers may are encouraged to accompany field trips to ensure adequate supervision and adult -child ratios are appropriate for the field trip.  The teacher will assign specific children to specific adults (group leaders) on all field trips.  Non staff will not be left alone and out of sight or hearing distance of a staff member when with children at anytime; the only exception is a child may be left alone with their parent or guardian.  A staff member must be present in each group. CP2319 will be provided to each group leader with the names of the children in their group for which they are responsible.  

7.
Children will wear identification tags or buttons on all outings including trips to nearby parks. The child’s name will not appear on tag/button. Identification shall consist of “Head Start” and the center office telephone number.  For safety reasons, tags/buttons are not to be worn around the neck.

8.
Toileting:  Before leaving the Center, children will be encouraged to use the toilet.  When children need to use the toilet at a field trip, a Head Start staff person will always accompany children into off-site restrooms. Staff will not be left alone with a child out or sight or hearing distance of another staff member.  If gender restrictions on the public restroom facilities might interfere with this, the teaching staff are required to make arrangements to assure that teaching staff can accompany either male or female children into the public restroom. Teachers will conduct head counts on all field trip transitions.  Volunteers will not be left alone and out of sight or hearing distance of a staff member when with children at anytime; the only exception is a child may be left alone with their parent or guardian.  
Transportation
1.
Fields trips are limited to no more than one (1) hour in one-way travel time. Exceptions might be made for outlying areas; any trip that takes longer than one (1) hour must have approval by the Area Supervisor.

2.
All field trips must be pre-approved by Center Manager. 

3.
Centers with contracted transportation must submit request at least two weeks (or more) prior to the field trip.  

4.
All Head Start enrolled children will be required to ride the bus unless they are riding with their parent.  Siblings and parents may ride in the bus as space allows, or parents may work out carpool arrangements with other parents.  Attendance of siblings on field trips is at the discretion of each center staff team.  Siblings cannot ride the bus without a parent. 
5.
Siblings under three years of age are not permitted to ride the bus.  Siblings age three and over may be invited to ride the bus when space is available.  

Teacher Responsibilities
1.
The field trip must be relevant to the curriculum and reflective of needs, interests and cultures of children. Teachers document relevance on Field Trip Plan Form 2-5.  Teachers will submit Form 2-5 to the center manager along with their lesson plans by the 25th of each month for the next month’s trip.  These must be filled out and signed by the teacher.  If there is any cost involved in the trip, teachers must note that on the bottom and specify how this is to be handled.  At no time are parents to be asked to pay for the field trip.  Teacher will consult with bus driver as to the arrival and departure times prior to submitting Form 2-5.
2.
Teachers will not schedule field trips on the days that conflict with other services (ex:  ECSE services, classroom observations, parent meetings, Policy Council, etc.)

3.
Inform parents of the educational benefits of field trips at parent meetings or on home visits and share how the field trip integrates into the curriculum.  Discuss how parents can be involved before, during and after the field trip.

4.
Notify parents of any details about any given field trip.  Gather and verify that parents have signed the required field trip permission forms prior to the field trip by using the CP 2319.
5.
Classroom discussion should happen both before and after the field trip to prepare children and assess outcomes.

6.
Teachers must ensure that medication, equipment and required documents (logs, care plans, etc.) needed to ensure the safety of a child with special medical needs (asthma, diabetes or other potentially life threatening conditions) are taken on the field trip.  Teachers must ensure that medication is stored in a locked box.
7.
Teachers are responsible to take attendance using the CP 2319.  Children will be counted and marked off on the form prior to the bus departure from the center, before disembarking at the field trip destination, when boarding the bus at the field trip destination, before disembarking the bus at the center, and when returned to the classroom.
8.
The Teacher, or designated classroom staff person will keep a master CP 2319 for all children present and participating on the field trip.  This will include the total number of the children attending.  When children are split into smaller groups, a separate CP 2319 will be printed and provided to each group leader with the name and number of children in their each group. 

9.
Before and after walking field trips, teachers will count children to insure all children are accurately recorded on the CP 2319. Teachers will be responsible to carry a cell phone, an accurate CP 2319 and child emergency (3-11) forms on all walking field trips to and from the center.  Center Manager will be notified and approve all walking field trips.  

10.
Prior to departure of any type of field trip away from the center, the teachers will provide Center Manager or office support staff with an accurate copy of the CP 2319 of all children participating.  

11.
Teachers will conduct head counts on all field trip transitions (including toileting, small group to large group, etc).  

Parent/Guardian Responsibilities

1.
Parents are responsible for signing the Field Trip Permission Form 2-11 and Form 2-28 before the field trip event.  Children without a signed permission from the parent/guardian prior to the field trip will not be allowed to participate in the field trip.

2.
Parents are encouraged to attend field trips.

3.
Parents are encouraged to prepare their child before the field trip event and to follow-up with their child after the field trip.  

4.
It is the sole responsibility of the parent/guardian to arrange for their own transportation or to carpool with another person.

5.
All siblings attending field trips are the sole responsibility of the parent/guardian for supervision.
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